Fotografering av nyfödda


Fotografering av nyfödda är lite annorlunda än traditionell fotografering av barn. Om du/ni går i tankar att låta fotografera en kommande bebis – läs gärna vidare!

Tvåveckorsfönstret

När är det lämpligt att låta fotografera sin nyfödda bebis? Det korta svaret är: ju tidigare, desto bättre. Helst inom två veckor efter födsel. Varför så tidigt? Ett skäl att man fångar den absolut första tiden i bebisens liv – fortfarande nyfödd, liten, skrynklig, hjälplös och späd.

Ett annat skäl är att ju äldre bebisen blir, desto mer på bebisens villkor sker fotograferingen. Det går naturligtvis att fotografera lite äldre bebisar också, och man kan få väldigt fina bilder ändå. Men en fyra veckor gammal bebis är mer närvarande och mer vaken, och kanske inte alls vill bli fotograferad. Och då står man där utan de där fina bilderna man hade hoppats på. Så inom två veckor fungerar det bäst.

Hur går en fotografering till?

Vi kommer överens om en lämplig tidpunkt. Det är bäst att i lugn och ro planera fotograferingen redan ett par veckor före födsel. Jag fotograferar hemma i familjevillan i Täby. En fotografering tar i regel mellan en och två timmar. Inför fotograferingen sätter jag i ordning det som behövs – studioblixtar, kamerautrustning, en plats för bebisen att ligga, en värmefläkt för att hålla bebisen varm, och lite andra saker som behövs. De absolut bästa bilderna tas av en sovande bebis, och det finns möjlighet att amma eller mata i avskildhet så att bebisen somnar.

Vad kostar fotograferingen?

Fotograferingen kostar 1000 kr. Då ingår:

  • Förberedelse inför fotografering (riggning av utrustning etc., ca 1 timme).
  • 1-3 timmars fotografering. Jag vet att det kan ta lite tid – i bland vill inte bebisar sova på beställning.
  • Efterbearbetning av de bästa två-fyra bilderna i Adobe Lightroom och Photoshop (ca 45 minuter per bild).
  • Leverans av bilderna. Bilder levereras både hög- och lågupplösta.
  • Bonus: Om jag får använda bilder från fotograferingen på denna websida kostar fotograferingen istället 800 kr.